Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2012 09:19 - за положението в Гърция
Автор: lava Категория: Политика   
Прочетен: 3498 Коментари: 1 Гласове:
2



 www.glasove.com/georgios-kontogeorgis-grutskata-politicheska-klasa-e-oligarhiya-koyato-ograbva-obshtestvoto--19283#.TzrFYjnckIY.facebook

Георгиос Контогеоргис: Гръцката политическа класа е олигархия, която ограбва обществото 14.02.2012

В Гърция се разиграват истински сцени на градска война. 100 хил. гърци излязоха на улицата и се изправиха срещу силите на реда при новината за приемането от парламента на третия спасителен план. Равносметката е тежка: повече от 120 ранени и 45 изпотрошени сгради в Атина. Пред сп. "Поан" гръцкият политолог Георгиос Контогеоргис обяснява, че неговата страна рискува да не излезе от задънената улица.

- Проява на какво са безпрецедентните насилия, които наблюдавахме в неделя вечерта?

- Протестиращите имат чувството, че им налагат един напълно несправедлив и антидемократичен спасителен план. Действително Конституцията е нарушена. Впрочем тройката, която е на власт (социалисти, десни и крайнодесни), умишлено обяви, че не се интересува от това, което е предвидено в Конституцията. Това, което Европа не разбира, е, че гръцката криза не е резултат от кризата на европейските пазари. Точно обратното, гръцката криза беше засегната много слабо от кризата. Всъщност гръцката държава носи пълната отговорност за кризата: това е държава, превърнала се в партокрация, която се държи като династия.

- Какво искате да кажете?

- От началото на кризата гръцкото общество е поставено пред дилема: фалит или спасителен план. Но това не е правилният въпрос. Най-напред, защото гръцкото общество вече е във фалит, няма какво да се иска от 50 на сто безработни млади хора. От друга страна, защото това жестоко преразпределение на ресурсите е в полза на същите хора, които се възползваха от системата преди кризата, обхванала политическата система. Кризата се разглежда от гледна точка на дрогирания: осигуряват му дозата, но не правят нищо за неговото лечение.

- Какво имате предвид?

- Гръцката политическа класа се държи като истинска олигархия, която разграбва обществото. Данъчните измами са още по-очевидни отпреди. Проблемът не е, че политиците не могат, а по-скоро, че не искат да намалят държавните разходи. Когато безработните искат от политическата класа да съкрати финансирането, което получава от държавата, тя отговаря, че това е "популистка мярка".

- Все пак гръцкото правителство беше обновено.

- Въпросът не е в правителството, а в системата. Който и да дойде на власт, не може да се държи по различен начин, в противен случай ще го изгонят. Държавата успя да разбие социалната общност: може да се говори за окупационна държава. Гръцката политическа класа не знае какво е обществено благо, обществото - в смисъла на общност - представлява нейн потенциален враг.

- Не се ли възприема благоприятно европейският план за помощ от 130 млрд. евро?

- Най-напред, трябва да се уточни, че философията на спасителния план страда от своята крайна цел. Той смесва обезценяване на заплатите и на пенсиите и обезценяване на националната валута. Така той не визира дълга, а обедняване на обществото, както и разрушаване на производствения капитал на икономиката. Като се затвори вътрешния пазар на Гърция, страната се лишава от всякаква възможност да си изплати дълга. Искайки да подобрят конкурентноспособността чрез обедняване на обществото, авторите на спасителния план обслужват интересите на пазарите, не на обществото.

- Все пак Международният валутен фонд (МВФ) и Европейският съюз (ЕС) се стараят да спасят Гърция.

- Проблемът за гръцкото общество не е МВФ, нито ЕС. Става дума за гръцката политическа класа. Населението иска да покаже, че парите, дадени назаем на Гърция, няма да отидат за обществения просперитет. Нищо не е направено срещу данъчните измами, срещу корупцията, срещу грабителските политики на партокрацията. За пореден път обществото ще плати за лошото функциониране на държавата. Така че истинският въпрос не е дали страната ще излезе от кризата, а кой ще плати цената.

- Мислите ли, че спасителният план е обречен не неуспех?

- Това се разбира от само себе си, защото трите основни причини за кризата са непокътнати: мафиотското поведение и структурите на политическата класа, администрацията и закона. Докато те не бъдат променени, страната няма да може да излезе от кризата, без значение на спасителните планове или намаляването на заплатите.   

- Може ли да се очаква ново насилие?

- Опасявам се, че насилието ще се засилва, защото населението страда от дълбоко чувство за несправедливост и не вижда изход. Можем да очакваме нови инциденти, когато правителството започне да прилага спасителния план.

- Как възприемате новината за предсрочни парламентарни избори през април?

- Ясно е, че правителството се опитва да успокои топката, но не могат да се надяват на кой знае какво. Смяната във властта няма да донесе никаква промяна. Нито една партия в Гърция, от радикалната левица до крайната десница, няма да засегне истинските причини за гръцката криза.

- Какво препоръчвате да се направи?

- Чисто и просто премахване на системата и на династичната държава. Би било относително лесно да се арестуват всички автори на измами посредством банковите им сметки. Но правителството няма да направи нищо, защото ще бъде засегната цялата гръцка политическа класа. Същото се отнася и за публичната администрция. Днес е невъзможно да получиш и най-простия документ, ако не си платиш. Ако не бъде направено нищо срещу това бедствие, Гърция няма да излезе от кризата и последствията ще почувства цяла Европа. Гръцкото общество е лошо опитно поле. Цялата й модерна история предвещава какво ще се случи в останалата част на континента.

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 


Тагове:   Гърция,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. apollon - Гръцката политическа класа е ол...
17.02.2013 11:53
Гръцката политическа класа е олигархия, която ограбва обществото - също като в България. Как да не се съгласи човек.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lava
Категория: Хоби
Прочетен: 1267913
Постинги: 203
Коментари: 912
Гласове: 8398
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930