Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2008 23:44 - За децата
Автор: lava Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2678 Коментари: 4 Гласове:
0



Провокирана от този текст: http://benra.blog.bg/viewpost.php?id=193134 написах това:

Виктор е шестокласник, сладур, палавник, вечно усмихнат и малко свенлив.
Съучениците не пропускат назидателно да ме осведомят, че е почитател на Хитлер. Мен това малко ме притеснява, но влизам в този клас два пъти седмично и не остава време за много странични разговори.
Междувременно попаднах в блога на човек, който притежава стара касета за видео с филма „Обикновен фашизъм” на Михаил Ром. Гледах го като дете и помня много силни сцени от този филм. И започна една одисея: срещнах се с човека, взех филма, дадох го на един родител (който прехвърли филма от касета на
DVD), и т.н.
И вчера с една група от класа седнахме в компютърната стая и гледахме филма. Бях много впечатлена, че Виктор е чел „Моята борба” на Хитлер със знанието на родителите си. Познаваше всички по лице, заливаше ни с факти. Съучениците го подиграваха: какво му харесваш на Хитлер. А мен ме впечатли  зрелостта на мисленето му и много вярната преценка на нещата. А е само на 12 години. За домашно трябваше да отговори на въпроса: защо харесвам Хитлер.
Разбира се, беше забравил. Но го каза устно. В първи клас му харесала униформата. Не знае дали харесва Хитлер все още. Обмисля нещата.
Стана дума за родителите му. Той каза, че всеки път на вечеря той им разказва какво е чел. Споделя. Останах с впечатление, че не го поучават. За ругаене, критика, назидаване  и обезверяване не може и дума да става. Започнах да се питам тия родители българи ли са. Много нетипично поведение (това е опит за много прозрачен намек).
И така следвайки сърцето си Виктор пораства без да обърква вярната посока и без да бъде комплексиран от своите близки.

Исках да кажа, че родителството е тежка отговорност, която изисква голяма инвестиция от време и любов, които да посветим на детето си. Единствено тогава непълнолетният (според закона) се чувства подкрепен, значим, напътстван, обичан, споделен и уравновесен. И няма проблеми с агресията.               И грешейки намира верния път, върви уверено по него и има шансове да бъде истински.




Гласувай:
0



1. krotalka - Точно така е!
16.05.2008 23:54
Родителският контрол не се изразява в бой и караници с детето. Непрекъснати разговри и дискусии а не заповеди са необходими. Трябва да се насочва и контролира и това, което чете. Поне в това съм твърдо убедена. Така възпитавахме и нашите синове. С гордост говоря за тях и има защо. Всичките грижи сега ни се връщат с лихвите, без да го искаме.
цитирай
2. mapplethorpecala - prkrasna nahodka. i az imam za sp...
17.05.2008 17:52
prkrasna nahodka.i az imam za spodelyane podoben sladkish..no shte vipocherpya s nego nyakoy drug put!

vsichki prichini za tezi manipulatzii ,che dneshnoto pokolenie bilo bezputno trqbva da budat izuchavani
цитирай
3. анонимен - моля???
22.05.2008 21:24
да не критикуваш най-големия агресор и насилник на миналия век, унищожил хиляди хора в крематориуми, а да оставиш детето си да се поврежда от четене на откачените му книги не било агресия???
вие сте напълно вредна личност и никога не сте чела хитлер.
цитирай
4. lava - Благодаря, анонимен
23.05.2008 08:26
Тук в това пространство е пълно с хора, които четат разни текстове, но от прочетеното разбират само това, което е било предварително в главата им.
Хващам се на бас, че няма да разберете и това изречение!
Повтарям: едно единадесет годишно хлапе има по-вярна и ПО-КРИТИЧНА гледна точка от вас самия. Родителите освен, че много фино са направлявали всяко негово действие (без бой, без ругатни, без да го обиждат с думите: "малоумник, как можеш да харесваш този изверг?"). Вместо това са го завели да види концентрационните лагери, за да знае истината, защото детето се е захласнало по униформата, а не по идеите на Хитлер.
Извинете, но вие затвърдихте едно старо мое мнение, че българският народ, които отлично разбора и от футбол и от всичко останало по-добре от учителите знае как се обучава. Ама всичките тези компетентни хора си работят бизнеса и не идват да станат учители, нали. Само седят с ръце на кръста и критикарят.
Ще ви дам за пример един стар български филм "Бялата стая" с участието на Апостол Карамитев. Героят на филма по комунистически трябваше да даде мнение за нещо, което не му бяха позволили да прочете. Беше честен човек и се разболя от психическия тормоз, които му оказаха. Даже умря накрая.
Това са минали времена и минали похвати, които не ти позволяват да видиш истината, а ти налагат чужди мнения, които ти си длъжен да приемеш насила. Защо да е по-лошо да накараме младите да мислят (вместо безропотно да приемат чужди мнения и да бъдат послушни), да разбират, да имат мнение.
Дали критикувам изобщо не знаете, от критикарене полза няма. В моите часове аз ИЗГРАЖДАМ правилна преценка за нещата без да крещя с пяна на уста колко отвратителна е тази или онази историческа личност. Сред моите ученици почитатели на Хитлер няма.
Ако сте родител на мой ученик и сте недоволен от работата ми, моля да се оплачете, където трябва.
Но не приемам да ме наричате с обидни класификации от горните няколко реда, които дори не сте си направили труда да прочетете внимателно. Както виждате не си позволих да ви обиждам в отговор на вашите думи.
Бъдете жив и здрав!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lava
Категория: Хоби
Прочетен: 1262023
Постинги: 203
Коментари: 912
Гласове: 8398
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031